Villa Hollandsche IJssel

Deze villa staat aan de oever van de Hollandsche IJssel, op de plek waar vroeger slib werd gewonnen voor de productie van ijsselsteentjes. De materialen die voor deze villa gebruikt zijn, sluiten aan bij het stedenbouwkundig plan voor dit gebied, dat de toepassing van traditionele materialen voorschrijft. Daarnaast had een energieneutrale bouwwijze een hoge prioriteit (energielabel A++++). De villa is derhalve opgetrokken uit Isoteq passief EPS-elementen. Deze bouwelementen worden eerst gestapeld en vervolgens gevuld met wapening en beton.

De villa bestaat uit een hoofdvolume met uitbouw aan beide zijden. Aan de noordkant is dit de garage, aan de zuidkant een werkkamer. De voorgevel staat dicht op straat en is relatief gesloten. Op het zuiden en westen zijn juist grote glasopeningen geplaatst die een weids uitzicht op de Hollandsche IJssel bieden.

Het hoofdvolume heeft een enkelvoudige zadeldak met geïntegreerde zonnepanelen op het westelijke dakvlak. De gevel van het hoofdvolume is bekleed met van rivierklei gebakken tegels. Deze ruwe tegel (van Petersen) is niet traditioneel gemetseld, maar bevestigd op houten regelwerk. Omdat de tegels demontabel zijn kunnen ze in de toekomst hergebruikt worden.

De aan- en uitbouwen zijn bekleed met zwarte verticale houten delen. Dankzij een verhittingsproces is dit snelgroeiende Europese hout net zo degelijk als tropisch hardhout, maar zonder de ecologische nadelen. Het platte dak heeft een sedumbedekking.

Om de ecologische voetafdruk te verkleinen is het interieur minimaal afgewerkt, met gepolijste betonnen vloeren. In combinatie met de kozijnloze deuropeningen en de op maat gemaakte kasten is een strakke uitstraling gerealiseerd.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!